LA FALSA REBEL·LIA DE XIMO PUIG

G. CABANILLES               

La intenció del secretari general del PSPV i president de la Generalitat, Ximo Puig, de desobeir la voluntat de la direcció federal de rebutjar un pacte per al Senat amb Podem, és una falsa rebel·lia dirigida a ocultar que les previsions electorals del PSPV per a les eleccions del 26 de juny són tan dolentes que els socialistes valencians fins i tot es poden quedar sense senadors. A bona hora Puig anava a proposar un pacte a Podem i Compromís si les que anaren a quedar-se sense representació al Senat foren aquestes dues formacions.

Puig no fa res gratis, tot i que ara aprofitarà per presentar-se com a víctima d’un centralisme orgànic i demanar amb més força el cap de Pedro Sánchez. 

L’Executiva Nacional del PSPV-PSOE havia proposat aquest mateix dimarts negociar amb Compromís i Podem un ‘Acord Valencià’ per al Senat, amb l’objectiu, afirmen, de “defensar la viabilitat de l’autogovern i el futur de la Comunitat Valenciana”. És una operació de maquillatge. En realitat el que vol defensar Puig és l’ocultació d’uns resultats electorals que el poden deixar sense senadors. A punt van estar els socialistes generals el passat 20 de desembre de quedar-se sense senador a Castelló, i només una distracció dels electors de Compromís van permetre al PSPV obtenir un representant al Senat per eixa circumscripció, que al final va acabar formant pert del Grup d’Esquerra Republicana. No és probable que els electors de Compromís es tornen a descuidar el 26J, i per els senadors de Castelló se’ls repartiran PP i Compromís-Podem. 

Aquestes maniobres donen pistes sobre què pot passar després del 26J. Pedro Sánchez està disposat a receptar a Podemos la mateixa píndola que els de Pablo Iglesias li han fet engolir al candidat socialista a la Presidència els darrers quatre mesos durant les negociacions per formar gover. Així que, si per una d’aquelles Podemos (una vegada absorbida IU) obté millors resultats que el PSOE, que s’oblide Pablo Iglesias d’anar a trucar a la porta de Pedro Sánchez. I en eixa actitud, el líder socialista vol cantar a una sola veu, a València, a Aragó, a les Illes, i a qualsevol altra federació. D’ahí la determinació amb la que Ferraz ha rebutjat qualsevol pacte amb Podemos.