Gandia destina 78 parcel·les municipals a horts socials

El regidor de Gestió Responsable del Territori, Xavi Ródenas, ha anunciat la imminent apertura de 2 Horts socials en sòl de propietat municipal. Concretament, 78 parcel·les: 37 darrere de l’ermita Martorell i altres 41 al Grau, al costat de l’edifici Innova. Les parcel·les estaran tancades, amb caseta per a ferramentes, bomba i dipòsit per al reg a degoteig. Podran ser gestionades durant un període màxim de 2 anys i un preu de 80 € a l’any.

 Pel que fa als passos a seguir per accedir a la gestió, en primer lloc cal inscriure’s a la borsa oberta al departament d’Agricultura. El 10 d’octubre finalitza el termini. A l’endemà hi haurà un sorteig públic a la Casa de la Marquesa. D’aquesta manera, la previsió és que al llarg de la setmana següent, els nous usuaris puguen accedir-hi i començar a treballar-hi.  El dimarts 23 d’octubre es reunirà el Consell Local Agrari per tal d’acordar la data d’apertura oficial dels 2 espais.

  “Cal dir, que mantenim els drets dels usuaris de l’etapa anterior, que vam tancar al gener. No hauran de participar al sorteig. I, a pesar que els queda 1 any de gestió, considerem que allò just és donar-los també un termini de 2. Per això, només traurem ara 53 parcel·les, perquè les altres 25 ja han estat sortejades entre els anteriors usuaris”, ha aclarit Ródenas. I ha recordat que en arribar al govern es va trobar els Horts socials en situació irregular, sobre parcel·les privades i el Pla d’Ajust impedia que l’Ajuntament pagara a través de tercers, mentre no poguera pagar allò propi. “Vam buscar solucions provisionals i urgents per no haver de tancar-los, com ara pagar a través d’IPG, l’empresa pública ja liquidada. Vam tornar a sortejar-los, perquè molts usuaris superaven fins i tot els quatre anys, quan el reglament marca un màxim de dos. Els hem mantingut durant 1 any més, fins que els vam tancar al gener, perquè ja teníem preparats 2 nous espais públics. El procés ha estat lent, ja que s’han hagut de condicionar”

 Paral·lelament, s’està redactant un contracte menor per tal que una associació d’agricultura ecològica se’n faça càrrec (cap al 15 d’octubre) del manteniment i assessorament als usuaris dels Horts socials sobre aquest tipus de conreu. També hi faran de forma periòdica activitats al voltant de l’agricultura ecològica per al públic en general. 

 A hores d’ara, existeix un tercer espai amb horts socials, al costat de l’IES Maria Enríquez (pont de ferro), en sòl privat, gestionat per una associació que ha arribat a un acord amb el propietari. És per això, que les persones que es queden fora dels horts social públics poden parlar amb l’associació per tal de col·laborar-hi.

Et Pot Interessar