Gandia recupera un cartell històric de la Fira i Festes de 1897

· Jose Manuel Prieto: «És un dels documents més valuosos per explicar les festes de la ciutat»

El regidor delegat de Política Festiva, Jose Manuel Prieto, ha informat que des de hui, la ciutadania podrà gaudir a la biblioteca Central d’un cartell de la Fira i Festes de 1897 on s’anunciaven els diferents actes programats en les festes municipals d’aquest any.

El cartell té unes dimensions de 301 x 112 cm i està compost de diferents parts i peces d’impressions litogràfiques en paper. L’orla decorativa es compon de 10 peces longitudinals i 4 peces quadrades en els extrems. El conjunt emmarca les 5 peces de centre amb la programació de les festes. Les impressions són de colors blaus, vermells i verds en l’orla mentre a les impressions centrals alternen parts textuals en negre amb colors variats i impressions daurades.

Prieto ha explicat que es tracta d'»un dels documents més valuosos per explicar les festes de la ciutat i per això el portarem a restaurar a un taller d’Alacant per poder posar-lo a disposició de la ciutadania de Gandia. Ens permet conéixer com eren les festes i com s’estructurava i funcionava la societat» va explicar el regidor qui ha recordat que en 2021 es compleixen 150 anys de l’aparició del Tio de la Porra.

Fotografia Àlex Oltra

El PP de Gandia s’atribueix l’èxit de la Fira

En una nota de premsa enviada des del grup popular on assenyalen que «El model actual de Fira i Festes funciona gràcies a dos aspectes, un incontrolable, que és el temps, que en aquesta ocasió ens ha sigut favorable i un altre, l’herència en positiu del Partit Popular, que va decidir en la seua etapa de Govern canviar-les a cap de setmana, per a aconseguir la màxima afluència de visitants de poblacions pròximes i fins i tot per als mateixos veïns de Gandia, poder gaudir-les més intensament».

Han reconegut el treball de diversos col·lectius «agrair a tots els col·lectius implicats, la seua magnífica actuació, perquè aquestes festes hagen sigut un èxit, i entre altres, Policia Local, Policia Nacional, Protecció Civil, Creu Roja, i els voluntaris i voluntàries de diferents associacions, així com tota l’hostaleria de la ciutat que ha contribuït a vendre de nosaltres la millor imatge».

A continuació Soler ha presentat un decàleg amb mesures per a aportar i millorar futures edicions:

1- Molt escassa oferta per als nostres majors. No han tingut quasi cap actuació gratuïta i de qualitat en la Plaça Major. Cal recuperar els grans espectacles de sarsuela i lírica, així amb l’animació, per a qui més ho mereix.

2- Cal donar major protagonisme a la figura del nostre Patró, ja que és el seu dia i les festes són en el seu honor, no pot quedar reduït a una processó i una missa. Al fil del tema de la família Borja, hem de singularitzar la nostra fira, per a diferenciar-nos i fer valdre. Els Borja han de ser el nucli central de la fira.

3- Respecte als mercats ambulants, ha d’haver-hi més control i especialització, no pot ser un “totum revolutum”, on el mateix dona que siga El Mercat Tradicional, que el Mercat Valencià, els llocs es repeteixen sense ordre ni concert. I cal posar especial atenció i regulació específica en els llocs de menjar i fer una zona concreta, que no interferisca amb altres activitats o negocis locals.

4- És molt important intentar d’alguna manera fer arribar les festes a tots els barris de la ciutat, que tots sentes que són festes i no fitar-lo en exclusiva al Centre Històric. Per exemple, proposem la creació d’una banda específica de «El Tio de la Porra», per al Grau i platja.

5- Les fires han de ser més inclusives, tant per a gent amb diversitat funcional o mobilitat reduïda, com pel tema de la llengua, hem de publicitar-nos en tres idiomes, castellà, valencià i anglés.

6- Les queixes i imatge que hem donat en el Teatre Serrà per mancar de climatització ha sigut penós. No entenem, com una reparació que aquesta licitada des d’abril del 2019, encara segueix sense reparar, sabent que hi ha espectacles de pagament programats en aquest. La imatge va ser lamentable en xarxes socials.

7- Va faltar també més informació i diligència amb els veïns del centre que no podien accedir a les seues cotxeres, ja que es van desactivar els pivots i provoca vertaders problemes d’accés. Per tant reclamem més informació els dies previs entre els ciutadans afectats.

8- Un altre gran error, sens dubte va ser la programació dels concerts de pagament en l’institut María Enríquez, els horaris i la sessió doble, no afavorien l’afluència a aquests, a més d’uns preus excessivament elevats, per a uns concerts que en època estival ja s’han gaudit en ciutats veïnes, per molt menys diners. Per no parlar de les crítiques del Ampa de l’IES María Enríquez pels temps i les formes en els muntatges de l’espectacle.

9- Sens dubte, el nivell acústic dels espectacles del Parc de la Festa, també han provocat la queixa de multitud de veïns, que no podien conciliar la seua vida laboral amb els horaris i nivell de soroll d’aquests.

10- I sens dubte, cal repensar també la Mascletà del dia del Patró, perquè no aconsegueix animar a la gent a gaudir-la

El Tio de la Porra arriba fins a l’Hospital de Gandia per anunciar la Fira i Festes 2019

Com cada any, l’Hospital Sant Francesc de Borja ha rebut la visita del Tio de la Porra que mai és oblida d’anunciar la Fira a malalts, familiars i treballadors de l’hospital, i clar està, especialment a l’àrea de Pediatria, on han fet disfrutar de la seua música als més menuts que estan hospitalitzats i als que anaven a consulta.

El Consell dels Joves posar en marxa la campanya «Si en Fires folles, fes-ho segur»

La regidora delegada de Joventut, Lydia Morant i el representant del Consell dels Joves, Hèctor Bofí, han presentat aquest matí de roda de premsa la campanya «Si en Fires folles, fes-ho segur» que organitza el col·lectiu juvenil amb el suport del consistori.

Lydia Morant ha explicat que el Consell dels Joves realitza aquest tipus d’iniciatives en altres festivitats i que per primera vegada es realitzarà durant la Fira i Festes. «Durant la fira repartiran marxandatge i preservatius amb la imatge del cartell de la campanya» «És una iniciativa necessaria, ja que les estadístiques ens diuen que comencen a incrementar-se les malalties de transmissió sexual per culpa de no prendre precaucions«.

Per la seua banda, Hèctor Bofí, ha destacat que «és important que abordem aquest tipus de mesures perquè en el rang d’edat de 20 a 34 anys ,les pràctiques sexuals de risc i no segur han augmentat de forma considerable per les noves formes de relacionar-se» «Moltes vegades es parla que hi ha un excés d’informació però en el cas dels preservatius és notori que ha baixat el seu ús«.
Bofí ha explicat que durant els dies de festa recorreran els carrers de la ciutat fent el repartiment i que aquest dissabte tindran un estand a la Fira d’Associacions.

El CR La Safor organitza una nova edició del Trofeu Fira i Festes

Este dissabte 28 de setembre, el Club de Rugby La Safor organitzarà en el camp del poliesportiu de Gandia una nova edició del Trofeu Fira i Festes de rugbi. Esta és, juntament amb el dia del club i el torneig de seven platja internacional, una de les grans jornades de rugbi que tenen lloc a la ciutat ducal. Al matí, des de les 10h, tindrà lloc una trobada de diferents equips d’escoles, recolzat per la Federació Valenciana. Els equips participants seran Tavernes, Xàbia, Elx, Alacant, Dénia i La Safor, en categories de S8. S10 i S12. Esta trobada és la primera de les dos jornades especials que el rugbi valencià viurà en la zona sud, espai on s’enquadra el CR La Safor.     
 
A les 13h tindrà lloc un partit d’exhibició de rugbi inclusiu, comptant amb la participació de la Fundació Espurna, entitat amb la qual el club gandienc manté una estreta relació des de fa ja molts anys. A la vesprada, a partir de les 16h, tindrà lloc el partit del sénior femení local contra el potent València RC. I, com a colofó, el sénior masculí de La Safor disputarà un triangular enfront del Akra Barbara d’Alacant i l’Inter Alzira. Després de cadascun dels partits del Trofeu Fira i Festes, s’organitzarà el tradicional tercer temps, comptant amb un ambient especial per les festivitats locals.

Cap a una Fira mediambientalment sostenible

Gandia vol donar-li valors afegits a les seues celebracions i la primera iniciativa d’aquesta edició és la instal·lació d’un punt de reciclatge fixe de plàstics a la Casa de la Marquesa, on voluntariat del Consell dels Joves de Gandia mostrarà i informarà del procés de transformació i reutilització. S’hi podrà comprovar in situ, gràcies a una màquina que incorpora tecnologia avançada.

 A molts dels espais de la Fira es farà la separació selectiva de residus.

 En la pròxima edició s’abordarà l’obligatorietat de l’ús de gots reutilitzables en barres, revetlles.., amb la imatge de la Fira i Festes de Gandia.

El regidor d’Escena Urbana i Política Festiva de Gandia, José Manuel Prieto, i l’edil de Cultura, Nahuel González,  han informat aquest matí de la instal·lació d’un punt fixe de reciclatge de plàstic durant els dies de celebració de la Fira i Festes de Gandia, que estarà situat a la Casa de la Marquesa.

“Volem introduir valors afegits a la Fira i, en general, a totes les nostres celebracions. Volem unes festes inclusives, però també mediambientalment sostenibles. I, en aquest sentit, estem donant ja les primeres passes”, ha assegurat Prieto.

“Es tracta de la primera iniciativa cap a unes festes sostenibles, a propòsit també de la celebració de la Setmana Mundial pel Clima”, ha destacat González.

Així, voluntariat dels Consell dels Joves de Gandia informarà durant tot el dia del procés de reciclatge del plàstic i de les possibilitats per a la seua reutilització. S’hi podrà comprovar in situ, gràcies a una màquina tecnològicament avançada.

El govern local també ha informat que a molts espais de la Fira es farà un procés selectiu de recollida dels residus. I de cara a la pròxima edició s’abordarà l’obligatorietat de l’ús de gots reutilitzables en barres, revetlles.., amb la imatge de la Fira i Festes de Gandia.  

 

Gandia comptarà amb un punt violeta durant la Fira i Festes

L’estand informatiu estarà situat en l’accés al recinte dels concerts del parc de la Festa situat al parc Ausiàs March

Juana Navarro, regidora d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives, ha comparegut aquest matí en roda de premsa acompanyada per Cristina Lena, en representació del Consell dels Joves, on han presentat el punt violeta que serà instal·lat en l’accés principal al recinte dels concerts que se celebraran al parc Ausiàs March durant els dies 27, 28 i 29 de setembre.

Juana Navarro ha informat que en el Punt Violeta els membres del Consell dels Joves seran els encarregats de distribuir una sèrie de materials i eines dedicades a la prevenció de la violència de gènere, l’assetjament sexual i l’abús.

Entre els materials, l’edil ha esmentat les polseres o tríptics informatius sobre les accions a realitzar en cas d’abús sexual. Com a novetats, Navarro ha destacat unes xapes que portaran un codi QR amb el qual es podrà accedir a tota la informació i els telèfons del Departament. L’altra novetat serà el repartiment de gots amb tapa per evitar l’ús de drogues que anul·len la voluntat com la burundanga. «Volem que la gent jove s’acostume a sol·licitar aquest tipus d’envasos per les seues begudes perquè amb ells evitem aquest tipus de pràctiques que, per desgràcia, s’utilitzen«.

Finalment, regidora d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives ha explicat que el pavelló del Raval acollirà demà a la vesprada un taller d’autodefensa personal femení organitzat per l’Institut Valencià d’Autodefensa, una activitat que ja ha completat la quota de participants i que la regidora pretén reeditar en pròximes dates.

Per la seua banda, Cristina Lena, ha destacat que seran els voluntaris del Consell dels Joves els encarregats d’aportar tota la informació i els materials en horari de 00.00 a 06.00 hores. «Qualsevol persona que ho necessite podrà acudir a aquest punt on li podrem oferir tota la informació«.

El dispositiu especial de seguretat de la Fira i Festes compta en 350 efectius

 • Nacho Arnau: «La preocupació d’aquest govern és protegir les persones i garantir sempre la seua seguretat, tant per als nostres ciutadans com per als milers de persones que ens visiten durant aquests dies»
 • El regidor de Seguretat i Trànsit, Nacho Arnau, ha presentat aquest matí al costat de l’Intendent de la Policia Local, Salvador Morant, el dispositiu que s’ha preparat per part dels diferents cossos de seguretat per a la Fira i Festes de Gandia.

  Arnau ha explicat que ahir a la vesprada es va celebrar a l’Ajuntament una reunió de coordinació en què van participar representants dels diferents cossos de seguretat de l’estat (Policia Nacional, Policia Autonòmica, Guàrdia Civil) així com responsables dels diversos departaments del consistori implicats.

  L’objectiu principal d’aquesta reunió era conéixer l’organització de tots els espais que conformen la fira i també els recursos personals disponibles de cada estament policial per als dies festius, per fer una posada en comú, i conéixer el protocol que se seguirà entre les forces actuants a la ciutat, per tal de millorar la coordinació i l’eficiència de les actuacions.

  «La preocupació d’aquest govern és protegir les persones i garantir sempre la seua seguretat, tant per als nostres ciutadans com per a les persones que ens visiten durant aquests dies i el que volem és tindre totes les garanties de seguretat possible» va afirmar Arnau.

  Per la seua banda, Salvador Morant ha explicat les afeccions al trànsit rodat. Pel que fa al tancament del trànsit, aquest afectarà el Centre Històric que, com ja se sap, és la zona on s’instal·len totes les activitats. Es tracta del passeig de les Germanies (en el tram comprés entre la passarel·la del Serpis i el teatre Serrano), la zona de l’Ajuntament, així com places de l’Escola Pia, Sant Josep i Prado. Per tant, el tall del trànsit començarà aquest dijous, a les 20 hores, per poder facilitar el muntatge dels mercats que s’instal·len durant la Fira i Festes. Els veïns de la zona centre podran accedir ales seues cotxeres en horari de 1.30 del matí a 10.00 hores durant els dies de la Fira i Festes. En cas d’alguna incidència que requerisca un trasllat urgent, l’Intendent ha sol·licitat que s’avise al 112 per activar el protocol establit que permeta l’evacuació d’una manera ràpida i segura utilitzant els quatre recorreguts d’emergència establits.

  Pel que fa a les zones d’estacionament, el cap de la Policia Local ha recordat que la ciutadania disposarà dels quatre pàrquings privats de la ciutat i de 13 zones d’estacionament públic que arriben pràcticament a les 10.000 places. Pel que fa a les zones de càrrega i descàrrega, Morant ha afirmat que es mantenen totes les zones establides en el perímetre del Centre Històric i que els agents vigilaran que només estacionen en aquestes zones els vehicles de transport de mercaderies per tal d’agilitzar la feina.

  Durant la Fira, haurà una cobertura de 218 efectius de la Policia local (repartits en torns de matí, tarda i nit), voluntaris de Protecció Civil, voluntaris de Creu Roja i operaris en Trànsit i Mobilitat per controlar els accessos, així com el tancament i obertura de carrers.

  Pel que fa a la Policia Nacional, durant aquests quatre dies es generarà un reforç en tots els serveis que se centra en els punts on hi haurà grans aglomeracions com el recinte firal o on es desenvolupen espectacles, especialment durant la nit. Els agents aniran tant uniformats com de paisà, a més del Grup Operatiu de Resposta (GOR). Una unitat específicament preparada per a reaccionar de forma ràpida en cas que es produïra algun incident. A més, la Policia Nacional serà l’encarregada de controlar el compliment de la legalitat per part de les empreses de seguretat privada i hi haurà una unitat de la policia judicial que s’encarregarà del control específic de la zona del recinte firal.

La Fira i Festes comptarà  amb «El Tardeo» a la plaça del Tirant #FiraiFestesGandia2019

· L’espai acollirà actuacions de pop rock espanyol els dies 27 i 28, i música Remember el 29. Dilluns 30 serà el torn per a les actuacions organitzades per la Casa d’Andalusia

El departament de Política Festiva, organitzador de la Fira i Festes de Gandia, ha publicat el calendari d’actuacions musicals que tindran lloc del 27 al 30 de setembre a la plaça del Tirant. Actuacions que completaran les parades de «Streed Food» que s’ubicaran al costat del recinte firal durant els dies de festa.

D’aquesta manera, el divendres 27 a partir de les 18.00 hores, el grup La Seu realitzarà el seu Tribut a Fito. A partir de les 23.30 hores, el mateix grup continuarà amenitzant la vetlada, amb música Pop Rock.

El dissabte 28 de setembre, serà el torn per a un recorregut pel millor pop rock espanyol amb les actuacions de «Best of» i partir de les 18.00 hores i «Terminal 3» a partir de les 23.30 hores.

Ja el diumenge, i en horari de matí, la Mini disco Oci Urbà actuarà per al públic familiar. A les 18.00 hores serà el torn per a Dj. Jose Coll, un dels referents de la música Remember, que actuarà a la plaça Tirant. Posteriorment i des de les 23.30 hores, DJ Coqui Selection serà l’encarregat de finalitzar la vetlada musical Remember.

Finalment, el dilluns 30 de setembre, el grup de Baile Salazar actuarà a partir de les 13.00 hores i tancarà les actuacions musicals de l’espai «La Polvareda» des de les 18.00 hores.

Jose Manuel Prieto, regidor responsable de la regidoria de Política Festiva, ha explicat que «hem estat treballant constantment en la potenciació de la Fira i pestes i fruit d’això és la posada en marxa de nous formats i horaris» «En aquest sentit el tardeo era una franja horària que no teníem a la Fira i Festes i que tindrem aquest any a la plaça Tirant gràcies a una programació que hem acordat amb les empreses concessionàries que prestaran el servei de Street Food que s’encarregaran dels llocs per menjar, sopar o servir menjars per a portar durant aquests dies» «Aquests espais es convertiran en noves propostes d’oci des de després de dinar fins a la nit».

Finalment, l’edil ha recalcat que es tracta d’«una prova que esperem poder consolidar en pròximes edicions de la Fira i Festes i que consoliden l’amplitud i la magnitud de la programació de la Fira d’enguany perquè des del matí fins entrada la matinada tindrem programació en l’espai públic de l’escena urbana de la nostra ciutat».

Canvi de l’espectacle inaugural de la Fira i Festes #FiraiFestesGandia2019 

El departament de Política Festiva comunica que per causes alienes a l’Ajuntament de Gandia, l’actuació de la companyia belga Cirq’ulation Locale prevista per a aquest divendres a la vesprada dins dels actes de l’espectacle inaugural de la fira ha sigut suspesa.

L’actuació serà substituïda per l’obra «Flotados» de la companyia David Moreno & Cristina Calleja. «Flotados» ha estat recentment guardonada amb el Premi Max de les Arts Escèniques en la modalitat de Millor Espectacle de Carrer.