18 C
Gandia
Dilluns, 29 maig, 2023

Els IV Premis Lletraferit, després de Noruega arriba Càndid la novel·la de Miquel Nadal

– L’escriptor i articulista Manuel Vicent ha rebut el Premi Lletraferit de Cultura Valenciana

Com l’any passat, també enguany els Premis Lletraferit, convocats per Ediciones Plaza i Llibres de la Drassana, s’han hagut d’ajornar per la pandèmia, de manera que la Gala de Sant Joan, tradicionalment celebrada en juny, ha tingut lloc en dia d’ahir, amb les seues tres categories: Novel·la, Novel·la Juvenil i Cultura Valenciana.

Ha sigut una edició, la quarta, marcada pel descomunal èxit de la darrera obra guardonada amb el Premi Lletraferit de Novel·la, Noruega, de Rafa Lahuerta, que ha arribat ja a la 6a edició i els 10.000 exemplars venuts, esdevenint un autèntic fenomen social. El títol s’ha sumat als dos que l’havien obtingut amb anterioritat, Narcís o l’onanisme, de Carles Fenollosa, i L’últim dels valencians, de Guillermo Colomer, que també havien tingut èxit de lectors i de crítica, i a les obres guardonades amb el Premi Diafebus de Novel·la Juvenil: Les aventures del capità Boira a Eivissa i Formentera, de Tono Fornes i Santi Inocencio; El traficant de nits, d’Ivan Carbonell, i La Casa Invisible, de Carme Cardona. Com és habitual, els guanyadors de sengles categories rebran 5.000 euros i 1.500 euros respectivament, a més de l’estatueta dissenyada per l’escultor Jaume Chornet, alhora que l’editorial Drassana publicarà les seues obres.

Segons ha indicat el president del jurat, l’historiador i editor Vicent Baydal, enguany s’han presentat un total de vint-i-quatre obres que, en les seues paraules: “Han mostrat un nivell més que destacable i els guardonats, tant en el Premi Lletraferit de Novel·la com en el Diafebus de Novel·la Juvenil, sorprendran i seguiran contribuint a enfortir el panorama literari valencià”.

Joan Ignasi Alfonso, director d’expansió de Valencia Plaza, que coorganitza els IV Premis Lletraferit, destaca l’expectació en augment que han alçat aquests guardons: “Tot i les dificultats marcades per la pandèmia, els Premis Lletraferit s’han consolidat com una cita ineludible en el calendari de la literatura en valencià. Seguim apostant fermament per enfortir una oferta editorial en clau valenciana”.

Miquel Nadal i Tarrega 1El Premi Lletraferit 2021 ha sigut per a Miquel Nadal i Tàrrega (València, 1962) amb la seua primera novel·la, Càndid, després d’haver publicat diverses obres sobre història política i de l’esport, com Document 88, Tradició i modernitat en el valencianisme o El nacimiento de la ciudad deportiva, un llibre il·lustrat juvenil, Somiar gols, i un dietari personal, Inventari mínim.

Amb Càndid, mitjançant el record emocionat d’uns espais i uns anhels constantment maltractats, narra a través d’una nissaga familiar de sis generacions la història de la ciutat de València des de l’assolament de les muralles en 1865 fins als intents d’ampliació del port en ple segle XXI, alçant testimoni de la vida, les frustracions i les esperances dels valencians contemporanis.

Pel que fa al Premi Diafebus, lliurat en el mateix acte, els guanyadors han estat Toni Caballero (València, 1991) i Sergio Hernández (València, 1994), amb El diari de Laia, un sorprenent àlbum il·lustrat que s’acosta al dia a dia d’una adolescent enfrontada a les incerteses de la vida adulta, mitjançant imatges líriques i generacionals d’estil manga que reflecteixen alguns dels racons més emblemàtics de la ciutat de València, com les Torres de Serrans, l’Horta, l’Albufera, els Jardins del Real, l’Estació del Nord o la platja de les Arenes.

En la gala, a més, s’ha atorgat el Premi Lletraferit de Cultura Valenciana, que, després d’haver estat concedit a Joan Francesc Mira i Josep Piera, enguany recaurà en l’escriptor i articulista Manuel Vicent (la Vilavella, 1936). El lletraferit de la Plana s’ha mostrat “molt content amb aquesta distinció honorífica en la meua terra de part d’uns premis que estan contribuint a aprofundir la qualitat de la literatura valenciana”. Als seus 85 anys, Vicent continua publicant llibres, com la seua darrera novel·la, Ava en la noche (Alfaguara, 2020), i publicant columnes en el diari El País, on ho ha fet de manera pràcticament ininterrompuda des de fa quaranta anys, amb una important incidència social.

En definitiva, la societat valenciana ha tingut una nova cita amb la literatura i la cultura valencianes en la gala dels IV Premis Lletraferit, amb més expectació que mai.

Fotografia Manuel Vicent de Jordan

Articles relacionats