12.7 C
Gandia
Dilluns, 27 març, 2023

Els experts advoquen per la vacuna com la solució per a previndre la infecció del virus del papil·loma humà

• El 80% de persones sexualment actives té contacte amb aquest virus al llarg de la seua vida

• La majoria l’eliminarà de manera natural, però pot romandre latent sense donar símptomes i propagar-se

Ni és una malaltia vergonyant ni de persones promíscues. El virus del papil·loma humà (VPH) és molt habitual, el 80% de les persones té contacte amb ell al llarg de la seua vida i la majoria desconeix que és portadora. Per això, cada 4 de març, Dia Internacional de la Conscienciació sobre el VPH, les/els expert/as s’afanyen per desestigmatitzar el virus i insisteixen en l’eficàcia i seguretat de la vacuna per a previndre la infecció.

La principal via de transmissió del virus del papil·loma humà és sexual i, una vegada que es contrau, pot romandre “adormit” durant molts anys sense causar cap símptoma, segons explica el Cap de Servei de Ginecologia de l’hospital Francesc de Borja de Gandia, J. Vicent Carmona Moral.

A més, no és necessari tindre relacions amb penetració per a contraure-ho, el sexe oral també és via de contagi. Per a desemmascarar el VPH, en el cas de les dones, se sol recórrer a la citologia o a una prova de detecció específica en el coll uterí. En canvi, de moment, no hi ha cap mètode diagnòstic efectiu per als homes.

El sistema immunitari de la mateixa persona sol eliminar el virus del papil·loma de manera natural (això ocorre en la majoria dels casos), però hi ha una part de la població (un percentatge estimat del 20%) que tindrà el virus latent i, si no adopta les mesures adequades, ho propagarà.

Relació entre el virus i el càncer cervical

La millor manera de previndre el contagi del virus del papil·loma és la vacuna, inclosa en el calendari d’11-12 anys, però que es pot administrar a qualsevol edat i a tots els gèneres, independentment que es tinguen o no relacions sexuals o que s’haja contret ja, o no, el virus. Altres mesures preventives són l’ús del preservatiu i tindre parella sexual fixa.

Previndre la infecció pel virus del papil·loma humà és de summa importància perquè el càncer de coll d’úter es produeix sempre per aquest virus però, com aclareix Carmona Moral, no totes les dones que tenen el virus del papil·loma humà acabaren desenvolupant aquest tipus de càncer. Altres factors negatius són el tabaquisme, patir altres infeccions de transmissió sexual, la propensió genètica o tindre diverses parelles sexuals.

A més, fins hui, no existeix cap tractament efectiu per a eliminar el virus del papil·loma humà, encara que sí que hi ha fàrmacs per a les seues conseqüències (berrugues, condilomes, lesions cervicals…).

Articles relacionats