El TSJ estima el recurs de dos diputats del PP i anul·la part del decret que regula l’ús institucional del valencià

La Generalitat Valenciana estudiarà la possibilitat de recórrer la sentència no ferma que ha emès la secció quarta del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) en la qual anul·la diversos articles del decret que prioritza l’ús del valencià en l’administració pública autonòmica.

Així ho han anunciat fonts de l’Executiu valencià després de conéixer-se aquest dimecres que l’alt tribunal ha deixat sense efecte 11 articles i una disposició final del Decret 61/2017 que regula els usos institucionals i administratius de les llengües oficials en l’Administració de la Generalitat.

D’aquesta forma, la sala ha estimat parcialment el recurs interposat per dos diputats del grup popular i ha tombat part de l’articulat del decret en considerar que «ignora la realitat plurilingüe» de la Comunitat Valenciana reconeguda en l’Estatut d’Autonomia.

Entre els articles anul·lats figuren els que donen un ús destacat al valencià sobre el castellà en aspectes com les notificacions en els tràmits administratius, la retolació d’edificis i dependències públiques, la comunicació entre els empleats públics i la d’aquests amb els ciutadans, les publicacions i publicitat institucional, els contractes amb proveïdors, així com en la retolació de carreteres, camins i altres dependències i servicis d’interés públic que depenen d’entitats locals.

Sobre aquest tema, la Generalitat ha asseverat que no comparteix els preceptes pels quals la secció quarta del TSJCV anul·la alguns apartats d’11 articles del Decret.

En aquest sentit, recalca que l’article 4 del decret -que no s’ha anul·lat, emfatitza-, assenyala el següent: «Ús general del valencià. 1. El valencià és la llengua pròpia de l’Administració de la Generalitat i, com a tal, serà la llengua destacada d’ús normal i general, sense que es puga entendre d’aquesta declaració cap limitació respecte de l’altra llengua oficial. 2. Les referències que es fan a l’ús del valencià en aquest decret s’entenen fetes en el sentit esmentat en l’apartat anterior».

En aquest sentit, des del Consell subratllen que «tots els articles del Decret 61/2017 contemplen la premissa assenyalada en l’article 4 del mateix i, per tant, en cap cas s’exclou una llengua oficial respecte a l’altra».

«Totes les referències que es detallen en el decret d’usos es fan sense limitar l’ús del castellà en l’administració de la Generalitat», conclouen.

«Un atac al valencià»

El portaveu de Compromís en les Corts, Fran Ferri, ha afirmat que la sentència no ferma que ha emès la secció quarta del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), en la qual anul·la diversos articles del decret que prioritza l’ús del valencià en l’administració pública autonòmica, demostra que «el PPCV ha entrat en una deriva antivalenciana i centralista, competint amb Ciutadans en els seus atacs a la nostra llengua».

En un comunicat, ha defès que la coalició considera que el valencià ha de tindre «un ús destacat en l’administració i estar al mateix nivell que el castellà», després de conéixer-se aquest dimecres que l’alt tribunal ha deixat sense efecte 11 articles i una disposició final del Decret 61/2017 que regula els usos institucionals i administratius de les llengües oficials en l’Administració de la Generalitat.

Ferri ha recordat que la sentència «es deriva del recurs interposat per dos diputats del PP contra el Decret 6/2017 de la Generalitat» i ha lamentat que «provoca que ara mateix els valencians que parlen valencià estiguen discriminats davant l’administració». Ha subratllat a més que «moltes de les mesures que contemplen els articles anul·lats estaven incloses el Decàleg d’Ares del Maestrat que el mateix PP va impulsar en 2003».

Per contra, perquè el valencià i el castellà estiguen al mateix nivell, ha urgit el suport dels poders públics, com el decret que va aprovar el Govern valencià i que el PP ha atacat de forma «irracional». Açò demostra, al seu juí, que «el PPCV s’ha convertit en un partit que va en contra de l’ús del valencià en la vida quotidiana dels valencians».

«Creiem que som una majoria de valencians els qui volem que tant el valencià com el castellà tinguen el mateix respecte per part de tots els partits i institucions», ha insistit el síndic.

Et Pot Interessar