El sector turístic posa a Gandia els fonaments del desenvolupament intel·ligent

200 persones, procedents de l’administració pública, universitat i empreses s’han reunit en el Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València per a crear sinergies en el desenvolupament de destinacions turístiques intel·ligents de la Comunitat Valenciana. Les jornades, que se celebren el 26 i 27 de setembre, s’inscriuen en el marc de la col·laboració entre Turisme ComunitatValenciana i la Universitat Politècnica de València, i coincideixen este dijous amb el Dia Mundial del Turisme, que enguany se centra en la transformació digital
Posar la tecnologia al servei de la intel·ligència, de la promoció del turisme, del benefici de viatgers i comunitats locals i de la protecció del medi ambient: este està sent l’objectiu d’aquest fòrum, que s’emmarca en el projecte ‘Monitoratge ambiental d’una zona turística basada en IoT per a informació de l’usuari i millora del servei. Són proves pilot en les platges de Benidorm, Gandia i Benicàssim, finançat en el marc del conveni de col·laboració subscrit entre Turisme Comunitat Valenciana i la Universitat Politècnica de València’. La Càtedra Gandia Turisme Intel·ligent, en la qual treballen conjuntament el Ajuntament de Gandia i la UPV, també col·labora en les jornades. 
Prop de dues-centes persones s’han inscrit en la trobada, procedents de tots els àmbits del sector turístic: empreses, administracions, personal tècnic, investigador i estudiants dels diferents Graus que s’imparteixen en el Campus de Gandia: Turisme, Comunicació Audiovisual, Telecomunicacions, Tecnologies Interactives i Ciències Ambientals.

Un campus al servei del turisme intel·ligent

En la inauguració de les Jornades han participat Francesc Colomer, secretari autonòmic de Turisme Comunitat Valenciana; Diana Morant, alcaldessa de Gandia; Pilar Moncho, fiputada Provincial de Turisme de València, i Assumpta Domínguez, consellera de Turisme de la Mancomunitat de Municipis de la Safor.
En la seua intervenció, Jesús Alba, director del Campus de Gandia, ha destacat que el Campus vol aportar els seus coneixements i el talent dels seus estudiants i personal investigador des de tots els àmbits: el turisme, la comunicació, les ciències ambientals, les telecomunicacions i les tecnologies interactives. Així mateix ha donat les gràcies a l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, per haver apostat per la creació de la Càtedra Gandia Turisme Intel·ligent en el Campus.
Diana Morant, per la seua banda, ha afirmat que Gandia està treballant intensament per a convertir-se en una destinació turística intel·ligent, consolidat per infraestructura tecnològica d’avantguarda que garantisca el desenvolupament sostenible del territori, facilite la interacció i la integració del visitant amb l’entorn i augmente la qualitat de la seua experiència i la qualitat de vida dels residents, perquè, ‘per a ser una bona ciutat per a fer turisme primer has de ser una bona ciutat on viure’. L’alcaldessa ha afirmat que Gandia és una privilegiada per comptar amb el Campus per a aconseguir aquestes finalitats.
Pilar Moncho, diputada provincial de Turisme de València, i Assumpta Domínguez, consellera de Turisme de la Mancomunitat de Municipisde la Safor, han destacat la importància de la col·laboració entre administracions, universitats i empresa.

Ponències, tallers pràctics, networking i Startup

Què és una platja intel·ligent? Quins exemples d’èxit coneixem d’innovació en la gestió de destinacions? Es pot utilitzar la intel·ligència de dades (big data), per a optimitzar l’oferta turística? Com ens ajuda el Revenue Management a oferir preus òptims dels serveis? Com es crea una destinació turística? Quines tecnologies podem utilitzar per a la promoció? Com pot l’Institut Valencià de Tecnologies Turístiques (Invat.tur) ajudar-nos a conèixer els canvis futurs del mercat turístic?’ Són algunes de les qüestions que s’estan responent en les jornades.
Experts de primer nivell imparteixen tallers pràctics, com: Geomarketing: Imatges 360 en destinacions turístiques, per Agustin Arambul; Aplicacions mòbils multifuncionales per a destinacions, per Laura Ripoll i Sergi Morant;Design Thinking aplicat a la creació d’un producte o servei turístic, per Jimmy Pons; Utilització de CRM en destinacions turístiques, per Tirso Maldonado; Geolocalización de destinacions turístiques, per Gerson Beltran.
S’han escoltat ponències de responsables d’administracions públiques, empreses i universitat, com José Pelegrí, director del projecte Monitoratge ambiental d’una zona turística basada en IoT per a informació de l’usuari i millora del servei, que ha exposat els resultats del projecte, com també han fet Francisco Juan, director de l’Invat.tur Benidorm i David Giner, cordinadorde de projectes Invat.tur; Manuel Bas, de WIONGODestinacions turístiques intel·ligents; Miguel Angel Català, de Destinació Turística Intel·ligent Ajuntament de Finestrat; Celia Romero, d’Intel·ligència Turística; i Carlos Marco, del Ajuntament de Gandia.
Miquel Nieto, de Big Data and Data ScienceBusiness Manager at Synergic Partners(Telefónica); Vicente Frasquet, Director Hotel Bayren RH; José Navarro, de Beezhotels; Cristian Tamarit, de Balearia; Ainhoa Climent, del Departament Revenue de Casual Hotels, i Bernat Roig, de la Universitat Politècnica de València, són altres dels ponents.
Dijous 27 de setembre es comptarà amb la presència de Juan Manuel Baixauli., presidentGrup Gheisa; Jordi Diaz i Gerson Beltran, de Play&Go Experience; Luis Soldevila Matias, de Brandmanic & Marvel Crowd; SuzzaneGeudeke, del Blog Menuts viatgers i TravelBloggers CV; Jorge Villar, de l’Ajuntament d’Elx; María Dolores Pérez, de l’Hotel del Joguet, d’Ibi i Joan Carles Cambrils. sotsdirector General de la Fundació Turisme Valencià.
En les jornades també hi ha hagut un espai perquè startup realitzaren presentacions i per a establir contactes entre empreses i institucions. Jesús Alba, director del Campus de Gandia, posarà punt i final a les jornades demà, atorgant un premi a una empresa emergent destacada.

Les Jornades es poden seguir-se en directe des del canal Youtube del Campus de Gandia https://www.youtube.com/upvcampusgandia/live. El programa està disponible en https://jornadesturisme.webs.upv.es/

Et Pot Interessar