El Partit Popular sol·licita comissió extraordinària per aclarir «l’embolic» del port de Gandia

• El Govern de Gandia no ha al·legat de manera oficial al projecte durant la fase d’exposició pública. Únicament ha mostrat les seues objeccions en una reunió del Consell Assessor del Port de Gandia

• Soler: «Es tracta d’un fet sense precedents que un membre de l’Executiu local signe un informe sobre un projecte estratègic d’esquena a la màxima autoritat municipal. A més de tractar-se d’un informe que va en contra de la postura oficial de l’Ajuntament de Gandia.”

• Els populars han anunciat que han sol·licitat l’accés a l’expedient complet, l’informe del Director General de Medi natural, la celebració d’una Comissió de Gestió del Territori, Urbanisme i Serveis Bàsics perquè done comptes de les seues actuacions com a membre de l’Executiu.

Aquest matí ha comparegut el portaveu popular a l’Ajuntament de Gandia, Víctor Soler, per a valorar les últimes decisions preses pel Govern de Gandia en relació amb el projecte d’ampliació del Port de la ciutat.

En primer lloc, ha realitzat un repàs cronològic de les diferents fites administratives del projecte destacant les dates més importants: el 7 de juny del 2017 s’aprova la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) que posteriorment ha de ser actualitzada a Document Ambiental Estratègic (DAE), la qual cosa genera un nou procediment abreujat que comporta un nou requeriment als municipis afectats perquè presenten els seus suggeriments i al·legacions. En aquest procés, el 29 de setembre del 2020, el Ministeri de Transició Ecològica remet la sol·licitud a l’Ajuntament de Gandia amb un termini de 45 dies que rep el silenci del Govern local. No es presenta cap al·legació al projecte, o almenys no consta en l’expedient oficial. Mentre altres ajuntaments sí que presenten les seues al·legacions l’Ajuntament de Gandia no el fa.

La següent informació que es fa pública per part del Govern local és l’existència d’un supòsit informe signat pel Director General de Medi natural, pertanyent a Compromís, i en el qual segons consta en diferents comunicats enviats per la formació nacionalista en les Corts Valencianes, va informar en contra de l’ampliació del Port de Gandia, destacant el “greu perjudici ambiental” que suposaria dur a terme aquest projecte.

Els populars es pregunten en qualitat de què va signar aquest informe, si es va fer d’esquena a la resta de membres de l’Executiu local i especialment de l’Alcaldessa, quin és el contingut concret del mateix i la data de la signatura. “Volem màxima transparència en aquesta qüestió” han assenyalat els populars.

Per a Víctor Soler “es tracta d’un fet sense precedents que un membre de l’Executiu local ferm un informe sobre un projecte estratègic d’esquena a la màxima autoritat municipal. A més de tractar-se d’un informe que va en contra de la postura oficial de l’Ajuntament de Gandia. Han d’aclarir-nos si existeix o no aquest informe, facilitar-nos el contingut del mateix i, en cas d’existir, destituir el Director General de Medi natural per realitzar informes contraris als interessos de la ciutat fixats per l’Alcaldessa

A més, els populars han mostrat la seua inquietud després de l’anunci de Diana Morant en el qual va manifestar que les úniques objeccions al projecte d’ampliació del Port de Gandia s’han realitzat “in vocce” en una reunió del Consell Assessor del Port i no través de la redacció d’unes al·legacions dins del període d’exposició pública.

“Creiem que en projecte d’aquesta magnitud les objeccions de l’Ajuntament de Gandia a l’execució del mateix no poden quedar-se únicament manifestades en una reunió del Consell Assessor. En un procediment administratiu les úniques al·legacions que valen són les que es presenten per escrit i dins del termini i en la forma escaient” al que ha afegit “volem saber per què no s’ha comptat amb els membres de l’oposició i per què no s’han presentat al·legacions en el període d’exposició pública” ha finalitzat Soler.

Finalment, els populars han volgut manifestar que això és un capítol més en la cada vegada més feble confiança entre els diferents membres del Govern de Gandia que porta als regidors de la ciutat a discutir a través de comentaris de Facebook o en articles de premsa.