Ajornen tres mesos el desnonament d’una família d’Oliva amb tres fills menors

La Plataforma Antidesnonaments de la Safor ha confirmat este divendres l’ajornament del desnonament previst per a este mateix 13 de juliol a Oliva que afecta a una família amb tres menors d’edat. A més, l’Ajuntament s’ha compromès a reparar els danys causats pel foc en l’immoble en el qual anteriorment residia aquesta família i, si no és possible, rehabilitarà un altre pis de propietat pública per al seu ús.

Es confiava en una paralització després que la PAH Safor-Valldigna va rebre dimarts una comunicació del Comité de Drets Humans de la’ONU, en el que este organisme de les Nacions Unides sol·licitava la suspensió cautelar d’este desnonament, ja que no tenen alternativa habitacional.

L’escrit del Comité ha sigut presentat al jutge responsable d’este procediment, però fins dijous a última hora no havia suspés el desnonament.

Per este motiu, divendres es mantennia una concentració a Oliva «per defensar, mitjançant la desobediència civil pacífica, el seu dret a un habitatge, tal i com li reconeixen Constitució i Convencions i Tractats Internacionals dels quals l’Estat espanyol és sotasignant, malgrat que se li oblida en moltes ocasions», afirma la PAH. Finalment, el jutge ha concedit tres mesos a la família per a que busque nou habitatge.

Mónica Oltra: «ha estat possible gràcies a a pressió ciutadana»

La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, ha ressaltat aquest divendres que la paralització del desnonament d’una família a Oliva s’ha produït gràcies a la «pressió ciutadana sobretot» i ha criticat que les entitats financeres «tiren al carrer» famílies com la d’Oliva, que «també han pagat el rescat bancari».

Per a la també consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, «la solució ha vingut per pressió ciutadana sobretot» encara que «hi hauria altres solucions com serien canviar profundament la legislació bàsica de l’Estat i la dialèctica del que ha suposat el rescat bancari». En aquest sentit ha lamentat que malgrat els diners que van pagar els ciutadans, «com a contraprestació se seguisca desnonant la gent de les seues cases, a pesar que no van ser els que van provocar el col·lapse bancari i la crisi financera».

És més, «també les famílies que tiren al carrer han pagat, és a dir, que aquesta família d’Oliva també ha pagat el rescat bancari», ha remarcat.

En tot cas, per a evitar aquest tipus de situacions, «el full de ruta» que s’ha marcat la Generalitat es basa a «dignificar i ampliar el parc de vivenda pública» amb l’objectiu de «posar en el mercat vivenda assequible i forçar al mercat a baixar els preus de la vivenda».

Segons Oltra, «eixa és la manera que tenim els poders públics de regular o incidir en els disbarats que moltes vegades genera un mercat que ara una altra vegada està en pujada lliure, i en això estem».

En aquest sentit, ha destacat l'»esforç» que s’està fent des de l’actual Conselleria de Vivenda per a revertir el «penós» nivell d’un parc de vivenda públic que va trobar «destruït» i sense complir les mínimes condicions de dignitat o habitabilitat quan van accedir a la Generalitat.

«Més de la mitat ja ho hem rehabilitat en aquests tres anys, però no ens vam poder posar a ampliar el parc perquè havíem d’arreglar el que teníem, l’empastrada que rebem de l’anterior govern de PP», ha puntualitzat.

Així mateix, ha destacat iniciatives impulsades per la seua Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, com la Llei de Renda Valenciana d’Inclusió que contempla una renda bàsica per a les famílies i un complement de pagament de lloguer o de pagament de la quota hipotecària i dels dret energètics.

«En lloc de fraccionar les ajudes i que les persones en situació d’empobriment hagen d’anar a 50 finestres i demanar 50 ajudes, allòque hem fet és un sol instrument contra l’empobriment». No obstant açò, ha recordat que aquesta ferramenta va entrar en vigor el passat 23 d’abril i «òbviament encara està desplegant-se, està en els seus inicis, però ha de ser potent per a la lluita contra aquest tipus de situacions d’exclusió social», ha reivindicat.

Et Pot Interessar