15 C
Gandia
Diumenge, 3 desembre, 2023

El departament de Salut de Gandia ha col·laborat en la detecció de transtorns psiquiàtrics

Un estudi planteja la detecció de descompensació en malalties mentals amb una senzilla anàlisi sanguínia

Està realitzat per professionals del departament de salut de Gandia, i dels hospitals La Fe i Arnau de Vilanova de València
El treball obri la via per a investigar la causa de la inflamació en trastorns psiquiàtrics gràcies a un marcador analític habitual

Investigadors del departament de salut de Gandia i dels hospitals La Fe i Padre Jofré de València han realitzat un estudi mitjançant el qual es podria detectar i, per tant, anticipar, la descompensació en malalties mentals greus mitjançant una analítica senzilla.

L’estudi planteja la possibilitat de detectar la inflamació que provoquen determinades patologies psiquiàtriques greus, com els trastorns esquizofrènics, esquizoafectiu i bipolar, gràcies al quocient neutròfils/limfòcits obtingut mitjançant una simple anàlisi de sang realitzat al pacient.

Per a l’estudi, es van comparar anàlisi de sang de persones sanes amb els de persones diagnosticades amb malalties mentals greus, gràcies a la col·laboració dels professionals de la Unitat de Salut Mental de l’hospital Francesc de Borja i del centre de salut de Corea de Gandia.

En els resultats es destria que aquest marcador arriba a triplicar-se en el cas del segon grup de pacients, de manera que per al grup investigador “és clara la relació dels processos inflamatoris en, almenys, una part dels pacients amb malalties mentals greus”.

Això suposa l’inici per a futures investigacions en les quals es determinaria el punt de cort pel qual aquesta inflamació desencadenaria una descompensació psicòtica, la qual cosa podria previndre-la. Amb això, s’obri el camí per a estudiar la possible causa de la inflamació i actuar en conseqüència.

Un dels avantatges d’aquest procediment és que, en detectar aquest marcador amb una analítica rutinària, s’evita altres processos més invasius com la punció lumbar.

El grup de treball el conformen José Olcina, psiquiatre de la Unitat de Conductes Addictives; Julián Díaz i Nieves Orta, cap del servei de Laboratori i cap de secció de Microbiologia, respectivament, del departament de salut de Gandia, en col·laboració amb Eduardo López Briz, del servei de Farmàcia de l’hospital La Fe, i Fernando Gómez-*Pajares, de Medicina Preventiva de l’hospital Padre Jofré. L’estudi està publicat en la revista científica Medical Hiphoteses.

Articles relacionats