El col·lectiu Öbertament, d’ajuda als afectats per malalties mentals, ha preparat per celebrar els 15 anys de lluita contra l’estigma, una exposició amb les seues obres més lluïdes que es constituirà com a biennal: Biennal @Lluït_Art 2018, comissariada per Rosa Mascarell. La mostra s’anava a inaugurar este dijous 15 de de novembre, però l’acte ha estat ajornat a causa del temporal. S’ha fixat el dissabte a les 12 hores com a nova data, a la Sala de Dones del Centre Museístic Antic Hospital Sant Marc, on la mostra es podrà visitar l’exposició fins al 9 de desembre.
“És un punt d’inflexió entre tot el que s’ha fet fins ara i una aposta pel futur, com és la biennal. També estan representats els tallers d’art, de teixits, d’escriptura i lectura creativa. La diferència amb altres biennals és que estem treballant junt a artistes que ens han inspirat el nostre treball. I els artistes internacionals ens han enviat l’obra de forma dessinteressada. Fins i tot hi ha qui ens ha cedit al Col·lectiu Obertament els benedicis de la venda de l’obra. Però no hi haurà distinció entre les persones que exposen, perquè d’alguna manera totes i tots som artistes”, ha explicat Rosa Mascarell Dauder, comissària de la Biennal Lluït-Art.
En aquesta mostra exposen els artistes del Col·lectiu Öbertament en companyia d’artistes internacionals: Kathryn Hart (Estats Units d’America), que estarà present en la inauguració, Shihoko Moritani (Japó), Zeina Nader (Líban), Carol Rowling (Australia), Rosario D’Espinay Saint-Luc (Colombia/França), Sieglinde Battely (Australia), Karl Maenz (Suïsa), Rob Forlani (Australia), Ton Lindhout (Holanda), Adam Balogh (Hongria).
Dins d’aquesta Biennal Lluït_Art es celebra també una Jornada de Creativitat i Recuperació el dia 30 de novembre en el Teatre del Raval, de 10 a 21.15 h. Es reuniran algunes de les millors professionals de l’art outsider com Susana Blas del programa Metrópolis, l’artista Maria Bueno, Luis Saez del projecte Qué tienes debajo del sombrero, l’escriptora Lola López Mondejar, Ana Hernández i María Montero-Ríos de la UPV, la psicóloga i pallassa María Colomer i la companyia Teatro de la Catrina amb la seua obra sobre els somnis La Onironauta.
“El Col·lectiu Öbertament és novament un referent al territori valencià i espanyol. La mostra que inaugurem demà reflecteix el que representa realment Öbertament: Dignificar i desestigmatitzar persones amb patologies de salut mental. Cal buscar la inclusió i, en aquest sentit, l’art és una eina de transformació revolucionària i meravellosa. Per això, vull mostrar de nou tot el suport de l’Ajuntament de Gandia a les activitats que realitza el Col·lectiu. Agraïr el seu treball i convidar la ciutadania a comprovar l’alt nivell creatiu que tenim a Gandia i la Safor”, ha expressat el regidor de Responsabilitat Social, Nahuel González.
Contra l’estigma, estima
El Col·lectiu Obertament és un projecte cultural i artístic que reivindica el dret a la bogeria com una experiència humana singular, que lluita contra l’estigma i l’exclusió a través de l’art, la creativitat i l’acció social.
Al bressol de l’any 2000, un grup de persones somiadores i utòpiques, amb problemes de salut mental, van apostar per una “associació de malalts feta per malalts per arrancar-li a la malaltia un trocet de malaltia”. Hui el Col·lectiu Obertament és eixe somni fet realitat.