El col·legi Abad Sola comparteix amb altres centre el seu projecte d’integració de discapacitats

Dos estudiants i una professora del Col·legi Abad Sola de Gandia van participar dillun 22 de maig en una trobada a Madrid per a celebrar el 30 aniversari dels projectes europeus escolars Erasmus+. El centre gandià, en tenir actualment un projecte en funcionament, i tenir una llarga història de participació en aquest tipus d’experiències, va ser convidat a prendre part en la reunió. En ella es van realitzar tallers, xarrades i debats sobre els projectes europeus, les seues possibilitats i l’impacte que generen en els centres. Les alumnes i la professora, Inés Costat, van compartir amb altres joves i docents que han participat en projectes com este la seua experiència, i van poder conèixer com s’ha treballat en altres centres.
El projecte de l’Abad Sola, titulat “Crossing borders” (creuant fronteres), està centrat en la idea de la inclusió, de l’acostament de l’alumnat al món de la discapacitat i de les minusvalideses, amb la finalitat de normalitzar la seua relació amb joves i xiquets que les pateixen. Va començar a l’octubre de 2015 i conclourà en finalitzar aquest curs. Al llarg d’aquests dos cursos hem compartit experiències amb altres tres escoles europees i, el tema del projecte, els ha portat a contactar i a treballar amb centres educatius i associacions del seu entorn que treballen amb aquests joves: Col·legi d’Educació Especial Enric Valor, associació ESPURNA i associació ASMISAF.
Els socis són tres col·legis eruopeos: “BRG-Judenburg” (Judenburg, Àustria), “Gimnazjum N.2 Im Polskich Alpinstow” (Konin, Polònia); “Sofiendalskolen” (Aalborg, Dinamarca). Una part important del projecte contemplava la realització d’intercanvis d’alumnes d’una setmana de durada, en les quals grups d’alumnes de tres escoles visitaven als amfitrions. El centre gandià va rebre la seua visita al març de 2016 i, posteriorment viatgaren a Konin (juny de 2016), Aalborg (octubre de 2016) i Judenburg (febrer de 2017). «Aquestes trobades han sigut una experiència extraordinària, en la qual hem conegut als nostres socis i com ells s’han acostat al món de la discapacitat per a conscienciar al seu alumnat. A més, alguns dels nostres estudiants van acollir en les seues cases a alumnes danesos, austríacs i polonesos i, posteriorment, van poder viatjar a les seues ciutats i passar una setmana sent els seus hostes. Són sens dubte els moments més inoblidables del projecte», han apuntat fonts de la direcció del centre.
Encara que els intercanvis ja van concloure, el projecte segueix en marxa. Aquesta mateixa setmana realitzaran un taller de dramatització juntament amb membres de ASMISAF, i en la setmana vinent un professor del centre acudirà a Aalborg, a Dinamarca, per a reunir-se amb professors de les altres escoles associades i elaborar la memòria final.
La intenció és seguir participant en projectes europeus, de manera que els alumnes puguen tenir una experiència d’intercanvi amb joves d’altres països europeus, finançada per la UE, i que tota l’escola s’enriquisca del contacte amb col·legues d’altres països.

Et Pot Interessar