13.9 C
Gandia
Dijous, 29 febrer, 2024

El Cant de la Sibil·la posa la Col·legiata de gom a gom

collegiaata Gandia

Diumenge passat 17 de desembre la Insigne Col·legiata de Gandia acollia la representació del Cant de la Sibil•la i, com se sol dir, no cabia ni una agulla. El públic assistent que abarrotava la Col·legiata va quedar maravellat, en aquesta, la seua quarta edició. Amb els nombrosos i càlids aplaudiments, en una nit tan gèlida, va quedar palès el grat de tota aquella gent que es va acostar i va poder gaudir d’un espectacle únic en aquestes vespres de nadal.
Tal com comentava després del concert el responsable artístic i alma mater de la representació, el director gandià Juan Miguel Terrazas Samper:“és motiu d’alegria per a tots els qui hem actuat estar abrigallats de tantíssima gent però, també, perquè amb l’entrada/donatiu, a un preu simbòlic, s’ajuda en aquestes dates als xiquets i xiquetes del Preventori Infantil Nostra Senyora de l’Empara”.
A l’acte van acudir  l’alcaldessa, Diana Morant; l’abat, Ángel Saneugnio, a més de membres de la Juan Major de Germanors de la Setmana Santa de Gandia, amb la seua presidenta María José Martí i la Padrina de la Setmana Santa, Paqui García Juan, al capdavant.
En la representació van actuar mes d’un centenar d’artistes de diferents disciplines com ara la música, la dansa i el teatre. El concert constava de dues parts diferenciades, relacionades amb les dues profecies que narra la Sibil•l’en el seu cant monòdic.
La primera transcorria entorn del Judici Final, per a açò, el Ballet Alicia Montava, de Cocentaina, va representar la Dansa de la Mort, amb orígens en l’Edat Mitjana, acompanyats per l’Ensemble de Ministrils Ciutat de Gandia, la soprano gandiana Ana Torregrosa Martí, i al recitat, Esteban Sampayo Vidal. A través d’esta dança se simbolitza que davant la mort tots som iguals. En la segona part, que girava entorn del Naixement del Mesies, va tenir lloc la Processó dels Profetes, on cada actor representava aquells profetes de l’antic testament que van anunciar profecies sobre la nativitat de Jesús. D’aquesta part es va encarregar el grup de l’Escola del Teatre Serrano, entre els qui hi havia alguns actors d’altres companyies de Gandia (Xirimiri Teatre, Marabú Teatre, El Carro de Verona i de la Germandat de l’Ecce Homo de Gandia), tots ells coordinats per Ruth Palonés. La soprano valenciana Mireia Marí Aguilar va encarnar a la Sibil•la Eritrea iel Cor Sant Blai de Potries i el Cor de Benirredrà es van encarregar de cantar les polifonies que alternen amb el cant profètic de la Sibil•la, pertanyents al Cançoner de Gandia.
La música que es va interpretar durant l’actuació va ser a càrrec de l’Orquestra de Corda i Banda de Vents de l’Escola de Música del Grau de Gandia, a més de comptar amb la col·laboració de la Colla de dolçainers i percussió “La Morralla” de l’Olleria, el pianista David Xaixo i amb els Campaners de l’Alqueria de la Comtessa.
Al final del concert artistes i públic van poder cantar junts la nadala universalment coneguda, Nit de Pau de Franz Gruber. L’organització vol agrair rel suport rebut de l’Ajuntament de Gandia per al desenvolupament d’aquest concert.

Articles relacionats