18.9 C
Gandia
Dissabte, 20 abril, 2024

Al·legacions a la CV-60 de Plataforma per l’horta de la Safor

– Al Casal Jaume I de Gandia, la Plataforma per l’horta de la Safor ha presentat les quasi 2000 al·legacions al projecte d’ampliació de la CV-60

Aroa Gregori, consultora mediambiental, i Marc Fuster, ramader, han exposat alguns dels motius pels quals s’ha generat aquest moviment de lluita per l’horta de la Safor que en un parell de mesos ha aconseguit cridar l’atenció sobre un projecte que representa la destrucció irreversible de més de 60 hectàrees d’horta a la comarca de la Safor.

Paisatge, patrimoni, medi ambient, agricultura, són alguns dels eixos que vertebren les al·legacions, que seran presentades per ajuntaments, associacions i partits polítics.

Amb uns estudis d’impacte ambiental obsolets, més encara caducats, no es té en consideració l’estat dels cursos fluvials, ni la protecció dels aqüífers, ni els impactes reals sobre la biodiversitat i els ecosistemes locals. Omet la capacitat de l’horta per absorbir CO₂, ni el perill d’intrusió salina.

A més, en un moment d’emergència climàtica, els experts alerten de la importància de mantindre les hortes històriques a prop dels nuclis habitats i de promoure una agricultura sostenible, basada en la sobirania alimentària. El que la mateixa Generalitat Valenciana ha fet amb la protecció de l’Horta de València, es
reclama per a la resta d’hortes històriques.

Una infraestructura d’aquestes característiques no es pot construir en mig d’una conurbació, com si fora un territori despoblat i fragmentat, ignorant la xarxa de relacions de tota classe que es donen entre els pobles de la comarca, que configuren la seua idiosincràsia, i que han estat ignorats de forma vergonyosa. Un mur de quasi 12 metres d’alçada en alguns punts, que parteix la comarca en dos, l’aïlla i la incomunica, representa un preu absolutament inacceptable per a una suposada i no demostrada millora econòmica. Millora basada en un model econòmic propi del segle passat, i que hui en dia no es pot sustentar, amb les lleis a la mà.

Des de la Plataforma per l’Horta de la Safor continuarà treballant activament per informar a la ciutadania i manifestar el seu rebuig a aquest projecte.

En els darrers dos mesos s’han solidaritzat amb la Plataforma diferents entitats: sindicats (CGT i Intersindical), partits polítics (Compromís, Podem, Esquerra Unida), associacions (la Madrilla, Teixim Potries, El Llibrell Eines de transformació local, La Repartidora, Jove Muixeranga de València, CSO El Molí, Grup Carraixet, Som Horta-Per l’Horta Alboraia, Club Dharma) i centenars de persones a títol individual, artistes del País Valencià, i ciutadans anònims.

S’han presentat i aprovat mocions contra l’autovia als Ajuntaments d’Almoines, Bellreguard, Oliva, Potries, Rafelcofer i Ròtova.

S’han realitzat mobilitzacions, com ara una manifestació (Beniarjó-Gandia, 27 de juny), una Bicicletada (des dels pobles de la comarca a la Plaça de l’Ajuntament de Gandia, 17 de juliol) i una nit amb David Segarra amb la projecció de quatre documentals per l’Horta (Bellreguard, 23 de juliol). A més s’ha fet
murals, tallers de serigrafia, de versar…

La Plataforma ha assenyalat que “una vegada presentades les al·legacions al Projecte Bàsic de Connexió de la CV-60 amb la N-332. Tram Palma-Gandia. Una vegada presentades les al·legacions s’obri una nova etapa de mobilització per continuar oposant-nos al que considerem una destrucció irreversible del territori. La Plataforma per l’horta de la Safor arribarà si cal als Tribunals en defensa de la terra i de la vida als nostres pobles”.

Articles relacionats